Terrenys rústics i construcció: Passos fonamentals per començar el teu projecte
El 88% del territori d’Espanya està catalogat com a sòl no urbanitzable o rústic, cosa que equival a 50,6 milions d’hectàrees, segons l’Enquesta sobre superfícies i rendiments de cultius (Esyrce) del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) . La pandèmia recent de COVID-19, juntament amb la inflació i la inestabilitat geopolítica, ha augmentat l’interès per les propietats rústiques. Això s’evidencia a les dades de l’Estadística de Transmissió de Drets de la Propietat (ETDP) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que indiquen que el 2023 es van registrar 148.621 transaccions de finques rústiques, un increment del 5.4% en comparació del 2019 .
A Finques Campanyà t’expliquem quins són els passos fonamentals per començar el teu projecte.
Els dubtes sobre allò que es pot o no construir en aquests terrenys són comuns tant per a potencials compradors com per a propietaris.
Per determinar si es pot edificar en un terreny, és essencial conèixer-ne la classificació. Segons el Reial decret legislatiu 7/2015, els terrenys es divideixen en urbà, urbanitzable i no urbanitzable. El sòl urbà té desenvolupament i serveis públics, mentre que el sòl urbanitzable és terreny que es pot transformar en urbà. En contrast, el sòl no urbanitzable està protegit per la llei, cosa que generalment prohibeix qualsevol tipus de construcció, encara que es permeten excepcions sota certes normatives.
La normativa sobre construccions a sòl rústic varia entre comunitats autònomes i municipis. Per exemple, a Mallorca es permet edificar fins a un 3% de la superfície, mentre que a Galícia aquest límit pot arribar al 20%.
Hi ha diferents tipus d’edificacions que es poden realitzar en terrenys rústics, com habitatges relacionats amb activitats agrícoles, rehabilitació de construccions existents, piscines, allotjaments rurals i estructures per emmagatzemar eines. Tot i això, la legalitat d’aquestes construccions depèn de la legislació vigent i de les normatives municipals.
És essencial consultar amb les autoritats locals i professionals del sector per assegurar-se de complir tots els requisits abans d’emprendre qualsevol projecte de construcció en sòl rústic.