Loading...

Blog

Tot el que necessites saber per consultar els Estatuts de la teva Comunitat de Veïns

Si acabes d’adquirir un habitatge, tens dubtes sobre les decisions preses a les juntes o simplement vols entendre millor els elements comuns del teu edifici, en algun moment necessitaràs consultar els estatuts de la teva comunitat de propietaris. A Finques Campanyà t’expliquem tot el que cal saber sobre aquests documents.

 

On obtenir els estatuts de la comunitat?

Podeu accedir als estatuts d’una comunitat de propietaris a través de les fonts següents:

 

  1. Escriptura de compravenda o propietat horitzontal: Sovint els estatuts estan inclosos en aquests documents.
  2. President o administrador de la finca: Els propietaris tenen dret a sol·licitar-los, i aquests no es poden negar a proporcionar-los.
  3. Registre de la Propietat: Com a última opció, es pot consultar al Registre de la Propietat si els estatuts no es troben en els passos anteriors.

 

És important tenir en compte que no totes les comunitats tenen estatuts, per la qual cosa potser no sempre estiguin disponibles.

 

Què passa si no hi ha estatuts?

Si una comunitat no té estatuts, les normes de convivència poden no estar clarament definides, cosa que pot generar conflictes entre els veïns. En aquests casos, es recomana crear i adoptar estatuts que estableixin regles clares i justes per a tothom. Per assegurar la validesa legal dels estatuts, l’ideal és comptar amb un advocat especialitzat en propietat immobiliària.

 

Com es pot saber si els estatuts estan registrats?

Per comprovar si els estatuts estan inscrits al Registre de la Propietat, heu de fer una consulta a l’oficina corresponent. Podeu utilitzar el Geoportal de Registradors per identificar el registre que correspon a la vostra propietat. Si els estatuts no estan registrats, només els veïns que els van acordar estan obligats a complir-los. Si no n’hi ha, es recomana formalitzar-los.

 

Com sol·licitar una còpia dels estatuts en línia?

Podeu demanar una còpia dels estatuts de la vostra comunitat al Registre de la Propietat a través del portal web del Col·legi de Registradors d’Espanya. És possible que es requereixi pagar una taxa i comptar amb informació precisa, com ara el número de finca registral.

 

Finalment, registrar els estatuts pot tenir un cost variable, per la qual cosa s’aconsella sol·licitar un pressupost previ.