Loading...

Blog

Taxar o valorar un immoble? Coneix-ne les diferències

Sovint és freqüent confondre els conceptes de valoració i de taxació immobiliària, sobretot a l’hora de saber quant pot valdre un habitatge, tant si ens estem plantejant vendre el nostre habitatge com si volem adquirir un immoble. No obstant això, es tracta de conceptes diferents, sobretot perquè el seu objectiu no és el mateix.

A Finques Campanyà t’expliquem ambdós conceptes i quines són les principals diferències.

Taxació immobiliària

La taxació immobiliària té la peculiaritat específica que tenen un caràcter legal, de fet està regulada per l’ordre ECO/805/2003, per tant, el valor que té s’obté mitjançant un procés normalitzat de taxació que ha d’estar subscrit per una arquitecte o un tècnic certificador, habilitats per a això, que s’encarregaran de fer un informe final.

Les taxacions immobiliàries tenen un gran nombre de finalitats, però les més freqüents són les següents:

  • Taxacions hipotecàries: que són les que es fan servir per detectar el valor d’un habitatge en una transacció de compravenda.
  • Taxacions contradictòries: es tracta d’una taxació on Hisenda pot considerar que el valor establert és molt inferior respecte a la situació del mercat immobiliari en el moment d’una compravenda.
  • Repartiment de béns: és la que es dona en el cas d’herència o en un procés de separació conjugal, on cadascuna de les parts presenta una taxació per fer el repartiment, que en cas de no arribar a acord se solucionaria als tribunals amb una altra taxació realitzada per un tècnic independent.

Valoració immobiliària

La valoració immobiliària consisteix a obtenir un preu o un valor d’un immoble sense caràcter legal. Es tracta d’un valor orientatiu d’un immoble on s’apliquen diferents mètodes de valoració però en aquest cas, no cal visitar l’immoble ni es fa un estudi de les seves característiques o condicions sinó que es tenen en compte les dades cadastrals per obtenir el valor de l’immoble.

Com veiem, depenent de les necessitats del client i per què necessitareu conèixer el valor de l’immoble serà més convenient valorar o taxar una propietat.