Què és una hipoteca multidivisa?
Durant els darrers anys de la bombolla immobiliària i fins i tot en l’arribada de la crisi financera s’utilitzava molt la hipoteca multidivisa, és a dir, aquella que pagava el préstec hipotecari amb una divisa diferent de l’euro.
A Finques Campanyà us expliquem què és una hipoteca multidivisa.
Les hipoteques multidivises estaven pensades per a aquells que es volien beneficiar de pagar menys interessos, ja que s’aplicava un altre índex de referència diferent de l’Euríbor que era el Libor, així com beneficiar-se de la fluctuació a la baixa de la divisa.
Les divises que s’utilitzaven principalment eren iens japonesos o francs suïssos, que en aquell moment comptaven amb més estabilitat i, per tant, es reduïen els riscos del préstec.
El principal problema de la hipoteca multidivisa era precisament la fluctuació dels diners, no només a l’hora del valor de les quotes sinó al capital que quedava pendent d’amortització, per la qual cosa una vegada es recalculava la hipoteca, canviaven el capital i les quotes, cosa que implica que l’hipotecant no sabia el cost final del préstec.
Aquest tipus d’hipoteques són més adequades per a experts en la matèria que per a inversors més inexperts, cosa que provoca que algunes vegades, un cop recalculat el capital, aquest s’augmenta en comptes de reduir-se i alguns compradors passen moltes dificultats.
Quan el 2008 l’Euríbor va tocar sostre arribant al 5,526%, les hipoteques multidivisa van començar a perdre força, ja que la diferència entre l’Euríbor i el Libor ja no era tan significativa, a més que les polítiques monetàries a la Unió Europea també van aconseguir baixar el euro, i per tant el ien japonès i el franc suís es van enfortir i es van encarir els préstecs.
Tot i les denúncies per part dels sol·licitants d’aquest tipus d’hipoteques, pel fet que el producte no complia les característiques preestablertes, només es pot considerar una hipoteca multidivisa nul·la quan es va comercialitzar al seu moment de manera poc transparent.