Loading...

Blog

Herències i hisenda: Aspectes clau per a la declaració de la renda.

La qüestió de l’herència genera molt d’interès i preocupació, especialment quan es tracta d’entendre les implicacions fiscals, per això és essencial comprendre l’impacte fiscal per evitar complicacions legals i optimitzar els beneficis econòmics. A Finques Campanyà abordem els principals dubtes relacionats amb aquest tema.

L’impost de successions s’ha de declarar a l’IRPF?
L’impost de successions s’aplica al guany patrimonial obtingut pel qual es rep en herència. Els hereus tenen un termini de sis mesos des de la mort per pagar aquest impost, amb l’opció de sol·licitar una pròrroga de sis mesos més. Aquesta sol·licitud s’ha de fer dins dels primers cinc mesos del termini original. Si es concedeix la pròrroga, el nou termini comença un cop acabat el període inicial.

Cal declarar el que s’ha heretat a la declaració de la renda?
Després de tramitar l’herència, pot sorgir el dubte de si cal declarar els béns o els diners rebuts a la declaració de la renda. L’herència en si mateixa no s’ha de declarar a l’IRPF, ja que ja ha estat objecte de l’impost de successions i donacions. La Llei de l’IRPF estipula que una herència no està subjecta a aquest impost si ja ha estat gravada prèviament.

Quan s’han de declarar les herències?
Els beneficis derivats dels béns heretats sí que s’han de reflectir a la declaració de la renda. Per exemple, els ingressos provinents del lloguer o la venda d’una propietat heretada han de ser inclosos com a rendiments.

De quina manera influeix una herència a la declaració de la renda?
Rebre una herència no afecta directament la declaració de la renda. No obstant això, els rendiments o guanys generats pels béns heretats sí que han de ser reportats. Si s’hereten accions o dipòsits que generen rendiments, aquests guanys s’han d’incloure en l’IRPF.

Pel que fa als diners heretats, no s’inclou directament a la declaració de la renda, sinó que s’ha de reportar a l’impost de successions. L’Agència Tributària presta especial atenció a les transaccions en efectiu, i hi ha llindars a partir dels quals els bancs estan obligats a informar sobre les transaccions a Hisenda. Les quantitats menors generalment no generen alertes, excepte en casos recurrents; això no obstant, les transaccions superiors a 3.000 euros poden ser investigades, especialment si superen els 10.000 euros o involucren bitllets de 500 euros.

S’hereten els deutes tributaris?
Segons l’article 39 de la Llei General Tributària, els hereus són responsables dels deutes tributaris del mort, mantenint la mateixa situació fiscal que existia al moment de la defunció, llevat que es renunciï a l’herència.