Què és la taxa d’escombraries i com es calcula?
Els ajuntaments han establert la taxa d’escombraries com un impost local per finançar el servei de recollida, neteja i tractament de residus, incloent-ne el reciclatge. Amb la directiva europea que entrarà en vigor el 2025, es produiran importants canvis en la gestió d’aquest tribut. A Finques Campanyà us expliquem com es calcula.
La taxa d’escombraries cobreix el cost de la recol·lecció de residus, la neteja de contenidors i el tractament posterior, com ara el reciclatge en plantes especialitzades. Aquest impost s’aplica quan el servei s’inicia en una localitat. Cada municipi té la facultat de fixar l’import anual, i el càlcul depèn de diversos factors com el tipus de propietat (habitatge o local comercial), la ubicació, la mida de l’immoble i la quantitat de residus generats. En algunes ciutats, per exemple, es basa en el consum d’aigua o el valor cadastral de la propietat.
La responsabilitat de pagar la taxa recau sobre els propietaris, llogaters o usuaris dels immobles. En el cas dels lloguers, l’arrendador pot traslladar el pagament a l’inquilí si així ho estableix el contracte. A les compravendes, el venedor s’encarrega d’abonar la taxa fins a la data de la transacció.
La nova normativa, derivada de la Llei 7/2022, cerca promoure l’economia circular i estableix objectius de reciclatge ambiciosos: 55% per al 2025, 60% per al 2030 i 65% per al 2035. A Espanya, els municipis hauran d’establir una taxa específica per a cobrir els costos reals del servei, sense que aquesta generi pèrdues. Un canvi significatiu serà la implementació del sistema de pagament per generació, que incentivarà els ciutadans i les empreses a gestionar millor els seus residus, ja que pagaran en funció de la quantitat que generin.
Aquest sistema portarà beneficis com ara la reducció de residus i la promoció del reciclatge, a més d’una distribució més justa dels costos. La nova taxa a Madrid, que s’ha d’aplicar abans del 10 d’abril del 2025, fixarà tarifes segons el valor cadastral i la quantitat de residus generats a cada barri, amb una mitjana de 141 euros anuals per a habitatges i 310 euros per a immobles comercials.