Cases Passives: Què són i quanta despesa energètica poden estalviar?
La sostenibilitat ha pres protagonisme en els darrers anys, impulsant innovacions en la forma de consum i estil de vida. Un exemple clar són les cases passives, un tipus d’edificació dissenyada per reduir dràsticament la demanda energètica externa. Aquestes construccions, mitjançant estratègies de disseny integral, poden disminuir fins a nou vegades el consum d’energia en comparació d’un habitatge tradicional, reduint-ne així l’impacte ambiental.
A Finques Campanyà t’expliquem com és una casa passiva i quanta despesa energètica pots estalviar.
El concepte de casa passiva es va popularitzar a les escoles d’arquitectura nord-americanes a la dècada de 1980, encara que no és àmpliament conegut fora d’aquest àmbit. A Europa, una legislació exigeix que, a partir del 2020, totes les noves edificacions, siguin públiques o privades, tinguin un consum energètic gairebé nul, fet que ha impulsat encara més el desenvolupament d’aquestes construccions sostenibles.
Les cases passives són edificacions bioclimàtiques que aprofiten les condicions climàtiques de l’entorn per reduir el consum energètic. L’arquitecte Edward Marzia va introduir el concepte de “passiva”, referint-se a la capacitat d’aquests habitatges per emmagatzemar i redistribuir l’energia de manera autònoma. Tot i que els requisits per ser considerada una casa passiva poden variar segons la ubicació, en general, aquests habitatges han de complir criteris tècnics específics.
Entre els elements clau d’una casa passiva destaquen l’aïllament tèrmic eficient, l’hermeticitat de l’estructura, la ventilació mecànica amb recuperació de calor, l’eliminació de ponts tèrmics i l’ús de finestres i portes amb alt aïllament. A més, han de complir criteris de demanda energètica baixa, hermeticitat i reducció d’emissions de CO2.
L’estàndard Passivhaus, originat a Alemanya, estableix que una casa passiva ha de consumir menys de 120 kWh per metre quadrat cada any. A Espanya, aquest estàndard ha estat adoptat i promogut per la Plataforma d’Edificació Passivhaus (PEP), i el país compta amb diverses construccions certificades, incloent-hi la Torre Bolueta a Bilbao, el gratacel Passivhaus més alt del món.
Les cases passives permeten estalviar fins a un 90% en consum energètic, oferint una alternativa eficient i sostenible tant pel medi ambient com pels usuaris.