Com financem les reformes de la teva comunitat amb ajuts de l’Estat
A diferència del que passa amb els vins, els edificis a Espanya no milloren amb el pas del temps. Segons estimacions del sector, més de la meitat dels edificis residencials van ser construïts abans del 1980, cosa que significa que tenen més de 40 anys i no compleixen amb les normatives actuals del Codi Tècnic de l’Edificació. A més, no contribueixen als objectius de reducció energètica establerts per la Unió Europea. A Finques Campanyà t’expliquem com pots finançar reformes a la teva comunitat.
En realitat, més del 80% dels edificis a Espanya tenen una baixa eficiència energètica, amb qualificacions que van des de l’E fins a la G, mentre que la UE busca reduir el consum d’energia primària al sector immobiliari en un 16% per al 2030 i entre un 20% i un 22% per al 2035.
La solució passa per rehabilitar aquests immobles. Per assolir els objectius d’eficiència energètica, cal renovar gran part dels edificis els pròxims anys. La Unió Europea destaca la importància de les ajudes públiques, com ara els fons europeus Next Generation, que cobreixen entre el 40% i el 80% de la inversió, depenent de l’estalvi energètic aconseguit. També hi ha plans autonòmics, com rehabilita Madrid, que poden cobrir fins al 80% del cost de la rehabilitació.
Atès que els ajuts solen trigar a ser lliurats, és possible finançar les reformes a través de préstecs d’entitats bancàries, que avancen els diners necessaris. Aquestes entitats ofereixen un procés integral on s’encarreguen del projecte, l’execució de les obres, la gestió de les ajudes i el finançament. Així, la comunitat de propietaris només ha de prendre la decisió.
Les reformes més comunes inclouen l’aïllament tèrmic exterior, que millora l’eficiència energètica i l’estètica de l’edifici. Reemplaçar finestres i fusteria també optimitza l’aïllament. A més, es poden renovar els sistemes de calefacció i refrigeració, i optar per tecnologies com l’aerotèrmia o la instal·lació de panells fotovoltaics per reduir-ne el consum energètic.
Finalment, en edificis amb persones amb mobilitat reduïda, es poden instal·lar ascensors, rampes i adaptar els espais comuns per eliminar barreres arquitectòniques.